WTF: Co přinese budoucnost a jak ji přežít – Tim O’Reilly


Autor je etatista a člověk levicového myšlení, dále majitelem firmy, která se obejde bez vnějšího financování. Kniha je plná sebechvály, nicméně často odůvodněné, přesto pro neameričana je to značně nezvyklé a předlouhé oslavné „písně“. Kniha je plná informací především z historie IT, příhod, doplněná o logické domněnky a historky autora, které jsem neověřoval, zdáli se důvěryhodné. Jeho argumenty mně především k závěru knihy nepřesvědčily, přesto mě kniha obohatila o zajímavé historické příhody. Např. patentování one-click na straně 98 mi začalo dávat smysl z hlediska inovativnosti, otázkou zůstává, jestli vůbec takové věci by měli být patentovatelné, resp. jestli a co by mělo být patentovatelné. Nicméně asi se nic nestane, když si na knihu neuděláte čas.

WTF: Co přinese budoucnost a jak ji přežít - obálka knihy

Oficiální popis: Technologický vývoj nabírá tempo, celá společnost stojí na rozcestí a my se užasle ptáme: WTF? Co se to děje? Připraví nás roboti o práci? A když ne roboti, tak obří společnosti typu Uber a Amazon? Zničí fake news demokracii? Vzbouří se nakonec umělá inteligence jako Skynet ve filmu Terminátor?

Otázky jako pro majitele křišťálové koule… Ale přesně takovou pověst Tim O’Reilly má – „věštec Silicon Valley“ (časopis Inc.) nebo „stopař trendů“ (Wired). Zrod klíčových technologických inovací sleduje zblízka už od konce sedmdesátých let, opakovaně předpověděl další vývoj. Vyplatí se naslouchat mu i nyní.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *