Soumrak západního liberalismu – Edward Luce


Spíše brak. Alespoň ze začátku, obsahuje plno zajímavých informací, úvah, hodnocení. Struktura knihy příšerná, kniha je dělená do 4 kapitol, první tři předlouhé bez jakékoliv struktury, podnadpisů, myšlenky se toulají. Měl jsem vícero důvodů nedočíst, poslední kapkou bylo číst větu pp139: „Má-li to znamenat, že Putinovi dovolíme ukrojit si kus Pobaltí, staniž se. Bezmála půlka Estonců stejně mluví rusky.“ Menších perel text obsahuje vícero. Aneb je skvělé, jaký má autor přehled o historii, nicméně tyto užitečné informace jsou zapleveleny autorovými názory, dedukcemi, návrhy, hodnoceními.
Pokud číst, tak první a poslední kapitolu, a i ty číst stylem, že přeskakovat autorovy názory. Zbytek když bych nečetl vůbec, udělal bych líp.

Soumrak západního liberalismu - obálka knihy

Oficiální popis: Autor přesvědčivě zachycuje dynamiku současné krize liberální demokracie a ukazuje, jak hegemonie Západu postupně oslabuje. Do jaké míry doopravdy souvisel ekonomický a geopolitický vzestup západní civilizace s myšlenkami na rozvoj individuální svobody a rovnoprávnou účast občanů na politické moci? Příliš dlouho panuje nepodložené přesvědčení, že vzestup Západu se odehrál na základě všeobecně uznávaných hodnot, které proklamuje a šíří, a že většina obyvatel Západu je samozřejmě chápe a sdílí. A že vítězné tažení demokracie a svobody už nemůže nic ohrozit. Edward Luce svým textem dokládá, že realita nám ukazuje něco docela jiného.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *