Od přírody podřadné – Jak se věda mýlila v ženách – Angela Saini


Čtení této knihy jsem si užíval, kdy jindy můžete říct své ženě, že čtete jak jsou vědecky podřadné? Jako každý v tomhle tématu jsem zaujatý a bohužel z knihy jsem nabyl dojmu, že zaujatí jsou i vědci, na obou stranách. Chvíli to potrvá dostat věrohodné výsledky. Co si z knihy odnáším já?

To, že před mnoha lety padl mýtus o neměnnosti mozku, zamíchal kartami, např. taxikáři mohou mít zvětšené oblasti mozku, které víc používají. Ale taky to znamená, že výzkumy rozdílů mozků mužů a žen budou trpět aktuálními stereotypy, protože pokud ženy víc dělají nějaká povolání, tak tomu bude odpovídat i jejich mozek. A jsme na začátku, dělají víc nějaké povolání, protože vnější okolnosti nebo protože vnitřně, geneticky jim sedne? Nikdo neví…

Většina známých stereotypů jsou v knize napadnuty, napadnutí trpí nedostatečným opakováním výzkumů, ale argumenty, logikou mě osobně přesvědčily. Nedává mi smysl, aby ženy byly v mnohých směrech příliš rozdílní od mužů, např. co se týká promiskuity. Stereotypy dle mě působí na obě pohlaví, muži se víc chlubí svou promiskuitou i lžou o ní i víc se tím nechají ovlivnit a ženy naopak.
Liší se tedy muži a ženy? Určitě liší. Min. geny. Pravděpodobně průměrně jiným množství hormonů – ale opět mužské a ženské hormony je dle mě zastaralé označení, když je víceméně mají všichni. A pak je otázkou, co se v průběhu evoluce stalo znakem pohlaví: např. větší síla a velikost těla mužů, vytrvalost žen, silnější imunita žen (což má své výhody i nevýhody – autoimunitní nemoci, delší průběh smrtelných nemocí). Nebo i větší opatrnost žen?

Těžko říct, jsem zvědav, v čem se lišíme. Osobně si myslím, že jsme víc podobní než si lidé myslí. Ale jsme víc rozdílní, než si feministky myslí. Nejsem příznivec násilného zrovnoprávnění pohlaví, zvláště tam, kde jsou i objektivní důvody pro rozdíly, např. mzdy/platy. Menší zaměstnavatel má objektivní důvody dávat ženám menší výplatu, protože jsou pro ně víc rizikové než muži. Bohužel rozdíly zvyšuje povinná „ochrana“ žen i stereotypy, které zvyšují rozdíl, i když pro to není objektivní důvod.

Kniha je zajímavá, doporučuji k přečtení.

Od přírody podřadné – Jak se věda mýlila v ženách - obálka knihy

Oficiální popis: Liší se ženský mozek od mužského? Jsou muži od přírody promiskuitnější? Je pro kluky přirozenější hrát si s autíčky a pro holky s panenkami? Měl Charles Darwin pravdu, když považoval ženy za méně vyvinuté a intelektuálně podřadné? Britská vědkyně, novinářka a popularizátorka vědy Angela Saini v knize Od přírody podřadné zkoumá fenomén výzkumů mezipohlavních rozdílů, který od dob Darwina patří mezi nejžhavější témata vědeckého zkoumání. Kniha vyšla ve Velké Británii v roce 2017 a získala cenu Physics World Book of the Year 2017 a druhé místo v žebříčku Goodreads v kategorii věda a výzkum. Časopisy The Spectator, deník The Guardian a mnohé další ji zařadily mezi knihy roku.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *