Myslete jako Sherlock Holmes – praktické tipy pro bystřejší mozek – Maria Konnikova


Kniha, která mě zaujala názvem. Obsahuje spoustu zajímavých úvah propojených jak s postavami Sherlocka Holmese a Watsona, tak jejich autorem. Kniha je mi na můj vkus příliš psaná rozvláčně. Na druhou stranu díky tomu, je to pohodovější čtení. Zdá se mi, že je psaná nepříliš strukturovaně, ale to je možná tím, že téma probírá dost komplexně, z mnoha různých pohledů.

Za mě kniha spojuje poznatky z mnoha knih, které jsem četl a dokáže je uvádět na příkladu především Sherlocka Holmese a jeho Dr. Watsona. Kniha je praktická, čtěte pozorně, autor si na vás připravil jednoduchý praktický test přímo v textu alá Sherlock Holmes. O tom celá kniha je, jak si všímat pro vás podstatných věcí a nevšímat si věcí, které jsou podstatné pro okolí, mluvčího. Je to o tréninku, dlouhodobém tréninku, na který není pozdě v žádném věku. O tom všímat si věcí, které vidíte, třeba denně, např. kolik schodů je blízko vás, třeba přes ně denně chodíte, ale často to nevíte. O Vědecké metodě mysli – o vylučování možností až to co zbude je řešením, i když nepravděpodobným.  A přitom se musíte naučit nevyloučit to vysoce nepravděpodobné jako nemožné. Nebo odlišit stereotypy, domněnky od faktů a dedukcí (např. hole dr. Mortimera). Být si vědom, jak si podkroví naší mysli, vzpomínky s námi mohou zahrávat a pak slepota k protiargumentům nám dané rozhodnutí zakonzervuje.

Učit se pozorovat je náročné a celá tato kniha se o to snaží, vás to naučit. Např. nezapomínat na to, co není vidět (parametry, které jste si nezjistili), slyšet (pes neštěkal). Umět se podívat na situaci s odstupem, v čase (jak v budoucím, tak minulém), v prostoru (jak jste fyzicky od něčeho blízko či daleko), sociální – mezi lidmi (jak to vidí někdo jiný), hypotetický – od reality (jak by se věci mohly stát). Význam zvídavosti, hry. Jak na správnou dedukci a jak si dávat pozor na tu nesprávnou. Základy, je pravděpodobnější účetní nebo pedantský účetní? Jsem lidé, děláme chyby, poučme se z chyb…

Kniha stojí za pozorné čtení.

Myslete jako Sherlock Holmes - obálka knihy

Oficiální popis: Co odlišuje Sherlocka Holmese od jeho přítele Dr. Watsona? Co dělá z Holmese tak skvělého detektiva schopného poskládat jednotlivé kousky problému do uceleného obrazu, ačkoli Watsonovi to nedává smysl? A můžeme i my použít Holmesovy metody a zlepšit své myšlení – ani ne k řešení kriminálních případů, ale k vylepšení svého osobního i pracovního života? V této knize naleznete ukázky některých Holmesových případů a díky nim pak odkryjete strategie vedoucí k hlubšímu chápání a bystřejšímu myšlení.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *