Jak přelstít ďábla – Tajemství svobody a úspěchu – Napoleon Hill


Kniha napsaná v roce 1938, vydána po 70 letech, až po smrti autora i jeho manželky. 70 let a přesto stále aktuální. Obdiv, jak v té době dokázal autor napsat takovou kritiku, např. i cigaret, školství.
Kniha jako celek je zvláštně napsaná, cítím za to způsob jak se částečně distancovat od slov, nepsal je autor, psal je ďábel. Text je celkem těžký náročný na chápání, místy mám dojem, že je to z důvodu chyb v překladu – opačný význam věty, který člověk pochopí až později z jiného kontextu. Na svou dobu je úžasné, jak kritizuje tehdejší církev, školu, vědu, rozmazlování dětí, kouření, závislosti včetně sexu, udržování manželství kritika z roku 1938, kdy vlastně se takto nepřímo dozvídáme, jak nedostatky přetrvaly i do dnešních dnů. Kritizuje, přitom velmi umně popisuje rozdíl mezi přiměřenou mírou (např. sexu) a nepřiměřenou. Jak umně směřuje myšlenky k sobě, starej se o sebe na prvním místě, přitom v harmonii se spoluprací.
Kniha je plná skvělých myšlenek, jejich stručný výčet by byl dost rozsáhlý a nedokonalý. Např. každý dočasný neúspěch má v sobě střípek úspěchu (Edison a tisíce pokusů se žárovkou). To, co jíme, má velký vliv na duševno, úspěch. Naše okolí, vztahy jakbysmet. Rozhodnost, ovládnutí sebe sama, poučení z nepřízně osudu, ovládání vlivů okolí, čas (utvrzování pozitivních myšlenkových zvyků, rozvíjení moudrosti), harmonie, obezřetnost (ne strach, promýšlení plánu před samotným jednáním).
Doporučuji.

Oficiální popis: Nejtroufalejší a nejpodnětnější motivační kniha od amerického filozofa úspěchu číslo jedna, kterou napsal v roce 1938, hned po vydání svého bestselleru Myšlením k bohatství. Od vydání knihy Jak přelstít ďábla však bylo upuštěno, protože Hillovou rodinou i poradci byla považována za příliš kontroverzní. Po sedmdesáti letech vychází péčí Nadace Napoleona Hilla a Sharon Lechter, jež původní Hillův rukopis uspořádala, opatřila poznámkami a upozornila na ověřené strategie, které nám umožňují osvobodit se od vlivu ďábla a žít hojný a úspěšný život, jaký si zasloužíme. Zatímco bestseller Myšlením k bohatství nabízí cestu k úspěchu, kniha Jak přelstít ďábla vám pomůže překonat bariéry, které vás brzdí. Tato kniha odhaluje, jak se ďábel, poté co ho legendární guru úspěchu Hill přelstil, vzdává svých tajemství o skrytých způsobech ovládání, které nás mohou zničit. Nabízí citlivý pohled na to, jak svůj osud odevzdáváme negativním myšlenkám, pasivnímu přijímání a fyzické bolesti, a označuje největší překážky, kterým čelíme při dosahování osobních cílů: strach, otálení, hněv a žárlivost. Podle Hillových vlastních slov bylo jeho záměrem pomoci „odemknout dveře námi vytvořených vězení, ve kterých jsou muži a ženy uvězněni“.

Jak přelstít ďábla - Tajemství svobody a úspěchu obálka knihy


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *