Čtyři tisíce týdnů – Oliver Burkeman


Doporučuji. Prostě kniha od Melvila. Kniha je komplexní, relativně dobře strukturovaná, nicméně dovedu si představit, že někomu může přijít chaotická. Autor má co říct, takže v rámci jedné kapitoly probere spoustu zdánlivě nesouvisejících témat. A k tomu alespoň mně často odbíhali myšlenky. Kniha mě zaujala jako celek, každá kapitola. Obávám se něco konkrétního zmínit, abych vás neúmyslně nevhodnou ukázkou neodradil. Kniha totiž výjimečně je vyrovnaná, nesnaží se vás tak moc jako jiné knížky přesvědčit o své pravdě. Ke každé informaci najdete přímo či nepřímo i opak. Na druhou stranu ne se vším souhlasím, většinou když něco tvrdí právě, že mu to přijde jako jediná správná cesta (např. si odepřít možnost volby – ano částečně to může být úspěšná strategie, ale ne extrémně, kdy už je pak člověk lapen do pasti). Zvláště mě zaujalo:
„Je například běžné vstupovat do vztahu s nevědomou nadějí, že vám partner poskytne jak neomezený pocit jistoty, tak neomezené vzrušení. […] Ve skutečnosti si tyto požadavky protiřečí. Kvality, díky nimž je někdo spolehlivým zdrojem  vzrušení, jsou obecně v rozporu s vlastnostmi, které z člověka činí spolehlivý zdroj jistoty a stability.“
Kniha na někoho může působit negativně, vzdát se nadějí, vzdát se. Ale myslím si, že autor trochu přehání, aby přílišného …řekněme idealistu… víc smířil s praktickými limity, přivedl ho k realismu. Nemá smysl optimalizovat procesy, předtím než se provede hrubé okleštění požadavků.

pp 84 souhlas jistota i vzrušivost jdou proti sobě

pp86 uzavřít si cestu zvyšuje spokojenost. Možná, že to funguje statisticky, ale nemyslím si, že to funguje v konkrétních případech nebo v extrémech. Pokud mátě něco/někoho jistého, nevážíte si ho. Když nemáte východisko, bojíte se ozvat, bojíte se nastavit si zdravé hranice.

pp99 pozornost nepříjemnému zážitku, snižuje nepříjemnost

Čtyři tisíce týdnů

Oficiální popis: Na světě pobudeme sotva čtyři tisíce týdnů. Musíme toho v nich stihnout spoustu a všechno zaráz: Vyřešit další pohromu v práci. Najít si lepší práci. Užít si krátký čas s dětmi, a přitom toho kolem nich tolik obstarat. Pravidelně sportovat. Hodně číst. Chodit brzo spát… Říkáte si, že to prostě nejde zkombinovat? Máte pravdu!

Oliver Burkeman vás odnaučí vyhlížet vysněný dostatek času a ukáže vám, jak zažívat radost i ve dnech, kdy se na vás všechno sype. Jeho kniha je plná originálních postřehů z klasické literatury i psychologických výzkumů. A především ji napsal s pochopením pro smrtelníky, kteří se snaží smířit s tím, že nemůžou stihnout všechno.

V knize se mimo jiné dozvíte:

– Proč je zhoubné přemýšlet o čase jako o zdroji, který musíme využít naplno.
– Že snaha o co nejvyšší efektivitu je zdrojem úzkostí, ne jejich řešením.
– Jak a kdy pohnout s životními sny a plány, které kvůli povinnostem dokola odkládáte.
– Které koníčky vám přinesou skutečný odpočinek a které jen další stresující seznamy úkolů.
– Že není ostuda přiznat si porážku a některé věci prostě vzdát.
– Jak někdy nedělat nic – a netrápit se kvůli tomu.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *