Ať žije přátelství! – Pär Flodin, Frida Bern Andersson & Daniel Ek


Celkem ojedinělá kniha o přátelství. Autoři výzkumy dokládají, jak mají přátelství vliv na zdraví i délku života. Dále pokračují celkem dobrými tipy, kde a jak se seznamovat a jak se o přátelství starat, udržovat, rozvíjet nebo i ukončovat. Celkem systematicky a strukturovaně. Kniha je plná teorie, ale i úkoly jak pro jednotlivce, tak s přáteli. Tuhle knihu jsem měl číst někdy na prvním stupni základní školy, nicméně předpokládám, že pro mnoho lidí bude důležitá nejen na začátku života, ale i při životních změnách: po přestěhování se, po rozvodu, po výchově dětí, po úmrtí přátel. Je to zajímavé, jak věnujeme čas a úsilí především rodině a partnerovi a přátele bereme jako něco navíc, co je postradatelné. Možná je to tím, že mnozí rodinní příslušníci jsou současně i přátelé. Tahle kniha minimálně přesvědčí, že mít přátele prospívá zdraví, pokud jste na vážkách, jestli do hledání přátel investovat. A současně obsahuje spoustu jednoduchých tipů (které sám intuitivně používám), jak přirozeně, nenuceně se seznamovat, ale i nedělat základní chyby (nezapomenout si říct o kontakt, když už se s někým seznámíte). Pokud potřebujete najít nové přátele nebo jen obnovit stará přátelství, věřím, že kniha vám pomůže.

Ať žije přátelství! - obálka knihy

Oficiální popis: Je možné, že velká většina štěstí, které v životě prožijeme, nepramení ze zamilovanosti ani profesních úspěchů, ale z kvalitních přátelských vztahů?
Na základě zkušeností švédských terapeutů specializovaných na toto téma se dozvíme, jak zmapovat historii našich přátelství, vyhodnotit vlastní kvality i slabá místa v rámci
těchto vztahů, jak zjistit, co konkrétně v přátelských vztazích nejčastěji zanedbáváme, kde jsme nejzranitelnější, jak vyhodnotit reakce ostatních, když se jim otevřeme. Dalšími oblastmi jsou kladení odvážných otázek, schopnost odpouštění či přání bez vyžadování. Zajímavou součástí knihy jsou doporučení, techniky a cvičení, jak oprášit a oživit dávné, často nefunkční přátelské vazby a dodat jim v životě znovu patřičnou důležitost, a hry navržené tak, abychom dokázali své schopnosti v oblasti navazování přátelských vztahů co nejlépe uchopit a definovat, například mapa přátelství či přehled povahy našich přátelství v podobě stromu. Kniha se částečně dotýká i tématu vysoké citlivosti, pokud jde o odvahu otevřít se ostatním.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *